Hur att hålla sig frisk

God hälsa är mycket viktigt för livskvalitet, men det finns ingen plattityd. Vad gör du för att hålla dig frisk?

Hur att hålla sig frisk

Håll dig frisk: Kort sagt, är hälsa ett resultat av rätt kost, tillräcklig motion och rörelse, god hygien och kläder, tillräcklig sömn och vila, positiva tankar (positiv miljö bidrar också) och undvika föroreningar faror.

30. maj 2024 av Tjäna pengar i Sverige / Hälsa och kropp

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.

Elitidrottare har några tips: för att hålla sig frisk, och det är:

  • bra kost och rätt kost.
  • god natt sömn.
  • kläder ska vara ren, torr, varm; anpassade skor.
  • god personlig hygien (och "god hushållning").
  • återhämtning efter träning / tävling.
  • begränsa infektionsrisk.

Läs goda tips fitness och träning här

Sunt förnuft om god hälsa

Detta är farligt för din hälsa: Rökning är no-no. Övervikt och fetma är ett hot mot hälsan, men tunn som en kran fluga är inte bra. Godis, läsk och skräpmat bör inte vara vanligt. Alkohol bryter ner kroppen, och droger och missbruk av läkemedel dödar. Depression, stress och ångest är som gift för din hälsa. Dålig hygien kan orsaka sjukdom.

God hälsa i 1-2-3: Daglig motion, rörelse och idrott (när man är frisk) ger en stark och varaktig kropp. Frisk luft är bra kvalitet på inomhusluften god. Skratt och positiv miljö är lika viktigt som god hygien och renlighet. Tillräckliga mängder restutisjon och vila samt god och erfaren nattsömn. Vad mer? En bra och hälsosam kost baserad på bra råvaror, hemlagad mat, minimal färdig mat. Frys inte eller tryck din kropp så mycket att immunförsvaret är försvagat.

"Logga" din hälsa

Det kan vara till hjälp att skriva ner de sjukdomar och krämpor som kommer och går. Skriv ner allt som stör dig, från milda hosta, förkylningar och öm lite irriterande till mer allvarliga sjukdomar. Skriv ned också vilka läkemedel du har använt, hur kosten har varit, och med en lapp på natten sömn och vila, stress, hygien och motion.

Loggen kan ge dig en bättre uppfattning om din hälsa än om du bara använder din egen minne.

Tips: Dela stocken i sektioner, exempelvis en del för varje månad, med månad och år att rubriken på varje avsnitt. Då blir det tydligare att se tillbaka i historien. I månader du bor helt friska, bör du även skriva om din hälsa.

När man är sjuk

Diagnos och behandling Om man är sjuk måste diagnostiseras av läkare. Sedan kan du starta någon behandling av sjukdomen. Det är också viktigt att vidta försiktighetsåtgärder inte smitta andra.

En idrottare vill upprätthålla en god form, så att han / hon inte förlorar styrka och uthållighet att vara sjuk. Detta är inte alltid möjligt, men du kan fortfarande begränsa förlusten av formen med vissa försiktighetsåtgärder. Om du har feber bör du inte träna, och vänta några dagar efter att febern har försvunnit innan du börjar igen med lätt motion. Du kan göra andra saker också när du är sjuk, såsom koncentration eller psykisk kondition är viktigt i alla typer av sporter.

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.