Energi - Hur får man mer energi och överskott

Sömn är en mirakelkur för energi. Dessutom finns det flera andra faktorer som påverkar hur mycket energi du har.

Få mer energi
30. maj 2024 av Tjäna pengar i Sverige / Hälsa och kropp

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.

Hur får man mer energi och överskott i vardagen? Här är några tips som hjälper:

Sammanfattning: Att få energi i vardagen består av rätt megnde sömn, en bra kost, motion och extra syrgas (via skratt, gäspningar, djupa andetag)

Sömn är den magiska piller för energi

 • Sömn är oerhört viktigt att upprätthålla vinsterna. Antal timmar som rekommenderas på vetenskaplig grund varierar, men nu ser det ut som 7 är det magiska numret för vuxna. 8 timmar är för mycket, och sover mindre än 7 timmar också olyckliga konsekvenser för nästa dag, och om du har dålig sömn vanor över tid kan få ödesdigra konsekvenser för din hälsa.
 • Snabba dygnsrytm. Var konsekvent med din sömn. Stå upp och ligga ner vid samma tidpunkt varje dag, så långt som möjligt. Människan är ur ett evolutionärt perspektiv, inte nattdjur, och våra kroppar är anpassade till ett aktivt liv under dagen och sova på natten. Har du ett yrke som kräver nattskift, är det olyckligt. Har du ett jobb som körs i skift dag / natt är det ännu mer olyckligt, och med tiden förbrukar så mycket av din hälsa, vissa läkare råda sina patienter att hitta ett nytt yrke. Stig upp vid samma tidpunkt och placera dig på samma gång, en rutin som kan verka tråkigt i början, men det ger dig energi och du får mer gjort under dagen.
 • Strategisk sömn. Livet är hektiskt för många av oss, och det är inte alltid lätt att hålla en regelbunden rytm. Om du vet att du kommer att få lite sömn på morgonen eller nästa dag, kan det hjälpa att sova lite extra några nätter i förväg. Men om du har oturen att sova för ditt barn eller flera nätter, hjälper det inte att ta igen förlorad sömn genom att sova extra natt efter. Kroppen använder fler dagar att återhämta sig efter att få för lite sömn.
 • Sömn i totalt mörker. Det måste vara så svart på natten som du inte kan se din egen hand 20 cm framför ansiktet. Under sommaren lösa detta genom att täcka fönstret, eller använda liggunderlag i ansiktet.
 • Undvik TV, dator, krävande jobb, betala räkningar och stress innan läggdags (stress bör du alltid försöka undvika).
 • Barn och husdjur ska vara på sina egna webbplatser. Du får en bättre nattsömn och säng dela med barnet är också en faktor till plötslig spädbarnsdöd, så det borde inte vara svårt att motivera den här proceduren.
 • temperatur i sovrummet bör vara cirka 15-18 grader där du sover. För varmt eller kallt kan orsaka din sömn är värre än nödvändigt.
 • Undvik alkohol innan sängen. Aldrig ligga på stigande missbruk, detta uppnås genom att stoppa dricka under de senaste 2-3 timmar före sänggående.
 • Om du inte kan sova, gå upp och läsa en bok eller göra något annat som kräver lite energi och använda dämpad belysning. Luta dig tillbaka i sängen när du är trött.
 • God sömn. Använd program från iPod eller lugnande musik eller repetitiva ljud (fläkt, ljudet av en flod, vågor, etc.) för att glida fint in i sömnen.
 • iPod och iPhone har en app som väcker dig när du är mest utvilad. Sensorn i enheten känner dina rörelser under sömnen, och det fungerar som en intelligent väckarklocka. När du flyttar, kommer det väcka dig, som en halv timme innan du skulle få upp, men någon gång där du känner dig vaken. Appen heter "Sleep Cycle" och du kan hitta den när du söker bland Apples applikationer.
 • Powernapping är onödigt om du följer tipsen ovan, men vissa kan inte följa en positiv sömn rytm. Om du verkligen inte kan följa ovanstående tips, kan det hjälpa med en powernap. En powernap är ett sätt att sova på i en kort tid, som avbryts innan den går in i djup sömn, är avsikten att återuppliva.

Syrgas för din krop

 • Skratta mycket, tillsammans med en vän eller kollega, eller hitta en rolig internet klipp om du är ensam. Forskning har visat att skratta krydda upp andningsorganen och förser kroppen med ökad syre, så att du blir piggare.
 • Gäspningar kan få dig till syre. För att uppnå en äkta gäspning, titta på bilder av andra gäspningar. Det faktum att du funderar på att gäspningar kan vara tillräckligt för att börja gäspa, och det är bra för kroppen. Är du gäspningar?
 • Andas djupt i tio stora andetag och håll andan i lungorna under några sekunder varje gång du andas.

Mat och dryck för mer energi

 • En bra kost är oerhört viktigt. Ät lagom och äta god mat. Vad detta innebär är bortom den här artikeln: s område, men några tips ges nedan.
 • Ät var tredje timme eller varje 4 timmar om det är svårt att äta var 3 timme. Det innebär 6-7 måltider varje dag, eller minst 4 måltider om det är omöjligt för dig att äta så ofta som varje 3 timme. För vissa låter detta mycket långt ut, men kost experter är överens om att det är bättre att äta måttligt flera gånger om dagen, än stor del, några gånger om dagen. De viktigaste måltiderna är de du äter innan dagens mest krävande uppgifter. Frukost, lunch och middag är alla viktiga måltider, men få i dig bra mat mellan dessa måltider också, och lite mer god mat på eftermiddagen och kvällen så att du har energi som varar tills du får upp nästa morgon. Gå inte hungrig.
 • God mat: proteiner, långsamma kolhydrater och nyttiga fetter (minst mettett fetter och transfetter). Ät frukt, fisk, grönsaker, kyckling och magert kött, ägg och nötter.
 • Drick mycket vatten hela dagen. Var noga med att inte späda kroppen är överdrift inte bra, men för de flesta är det antingen en förlust av vatten som är fallet. Drick inte bara när du är törstig, är du redan lätt uttorkad och har förlorat mer liksäck än vad som är bra. Drick så mycket att du aldrig känslor du törstig.
 • Kaffe och grönt te en två drinkar som kan ge dig en energikick, men en kaffe på morgonen inte ge dig vinster för resten av dagen. Harvard forskare har funnit att det är bättre att snyfta lite under hela dagen än att dricka flera koppar kaffe i följd. Grönt te är ett bra alternativ till kaffe, friskare och är utöver koffein också antioxidanter som skyddar cellerna mot oxidanter.
 • Lukten av citron ökar produktionen av noradrenalin (noradrenalin, ett hormon i samband med energi), enligt forskning från Ph.D. Janice Kiecolt-Glaser. Noradrenalin liknar adrenalin är en katekolamin hormon som produceras och frisätts från binjuremärgen. Båda dessa hormoner binder till adrenerga receptorer på målceller, skapar väsentligen samma effekt som det sympatiska nervsystemet gör. Katekolaminer bildas från aminosyran tyrosin i kromaffine cellerna i binjuremärgen. De hormoner lagras här och släpps ut i blodomloppet genom nervös stimulering från sympatiska nervfibrer.
 • Snabba och långsamma kolhydrater. Är du desperat för energi just nu, äter snabba kolhydrater (som finns i t.ex. socker, choklad, vitt ris, banan, mango och vetemjöl). Problemet är mer snabba kolhydrater som kroppen måste använda direkt, om inte omvandlade det till fett så att kroppen kan använda den vid ett senare tillfälle. Socker i förädlad form är inte bra för kroppen. Långsamma kolhydrater ger energiprodukter (exempel på långsamma kolhydrater är nötter, spannmål, brunt ris, fullkorn).
 • Kosttillskott som multivitamin flera mineral, omega-3, kreatin, är praktiskt eftersom det kan vara svårt att uppfylla dagsbehovet för normal fast föda.

Träning: Kortsiktig effekt och lång sikt vinst

 • Motion ger energi. Om du motionerar, du får makt och vinst, och det märks direkt efter träning. Dessutom får du en långsiktig hälsofördelar. Motion hjälper dig också att upprätthålla en god hållning, vilket är viktigt för avkoppling och vinst.
 • Styrka (anaerob träning) har många fördelar. Du blir starkare och förvaltar vardagliga uppgifter som kräver fysisk styrka utan problem.
 • Konditionsträning (aerob träning) ger kondition och fysik för att hålla igång hela dagen. Ta några linjer eller vandring flera gånger i veckan, och vara en Duracell kanin som kan köras på en snabb takt hela dagen på jobbet och fritiden.
 • Upp och hoppa, eller ner på golvet och ta en uppsättning av bicep lockar. Om du behöver snabb energi, kan du göra en mini-träningspass med en löptid på exempelvis. 30 sekunder eller 2 minuter. Det hjälper. Prova själv, just nu, kommer du att känna att du har lite mer energi (förutsatt att du har lågt blodsocker på grund. För lite mat i Krop, så ska du äta först!).

Fler tips för energi och vinst

 • Fetma i form av överskjutande kroppsfett som en följd av dålig kost och för lite motion, eller en kombination därav, kan leda till att du känner dig sömnig, trött snabbare, och misslyckas med att upprätthålla överskott i vardagen. Det finns bara en sak att göra:. Gå ner i vikt och stanna smal
 • Stress är dödlig. Så enkelt kan man säga. Inte rusa för att dö, är den dagen kommer. Att leva ett långt och gott liv, är det första budet för att minska stressfaktorn i ditt liv.
 • buller och buller minskar deras arbetsglädje. Undvik bullriga platser för längre perioder.
 • Realistiska krav på dig själv. Vi lever i ett samhälle som kräver att du utför en hel del. Lägre krav på dig själv om du känner att du inte kan leva upp till den standard som du har satt dig själv. Det är dock inte så bra att förvänta sig för lite heller, de flesta har mer lager än de tror, ​​och du behöver inte dö för att testa sina egna gränser ibland.
 • vattenstänk i ansiktet. Visst frysa vatten! Det hjälper dig att vakna upp på morgonen (men om du följer våra tips om sömn kommer naturligtvis att vara vaken och alert när du står upp).
 • Rengör och tvätta för att få det "fin och ren" hemma. Hyr en städerska eller assistent om du är rik nog och lata nog, eller kanske du är välsignad med en partner som är mer än gärna ta hand om hushållsarbetet. Rot kan göra dig trött, eftersom du hela tiden måste leta efter saker som du inte kan hitta, gå omvägar på grund av saker strödda på golvet, och inte minst: Du är ständigt påmind om alla hushållsarbetet göras
 • Goda relationer är oerhört viktigt, medan en sura förhållanden kan erodera energi och välbefinnande. Gör ditt yttersta för att hålla nära kontakt med människorna runt omkring dig och om du har gjort det kan du under en rimlig tidsperiod utan att den andra inte visar tecken på att vara mer sällskaplig, kan det vara dags att överväga ett liv utan detta personen. Vissa människor ger dig massor av energi, andra energikällor tjuvar.
 • Musik och underhållning. Ibland är det bra att slappna av, tänka på något annat, få på gott humör.
 • Njuta livet här och nu!

Kontakta din läkare om du är låg på energi. Kanske finns det något fel med dig, eller kanske det är något så enkelt som brist på sömn, dålig kost, brist på motion, eller något Andra som har nämnts i denna artikel. Brist på energi kan också vara ett symptom på allvarlig sjukdom och bör kontrolleras av en läkare.

Tipsen ovan kommer säkert att ge dig den energi du behöver, om du är frisk. Alla kommer säkert att ha tillräckligt med vinst i vardagen, och med dessa tips kommer du att uppnå detta.

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.