Lycka och glädje

Vad är kärnan i ett gott liv? Varför är du glad (eller olycklig)? Och vad vet vetenskap och lyckoforskning om lycka?

Lycka och glädje

Är du lycklig? Varför eller varför inte?

30. maj 2024 av Tjäna pengar i Sverige / Hälsa och kropp

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.

Lycka är en känsla, och vi vet alla vad det är. Vissa är till och med glad, kanske de flesta av oss, men många har också problem med depression eller de är missnöjda.

Ett program för att öka känslan av lycka

psykologer David M. Buss och Randy J. Larsen har gjort en sammanställning av råd från ett antal psykologer som studerat lycka, i kronologisk ordning efter betydelse:

 1. Umgås med andra människor. Speciellt vänner, familj och människor du älskar i. gemensamma egendom de människor som är glada är en benägenhet att känna ett slags tillfredsställelse när man är med andra människor.
 2. Sök utmaningar och mening i arbetet. lyckliga människor som att de arbetar med, och de arbetar hårt på vad de gör.
 3. Vara till hjälp för andra. Det hjälpa andra kan få dig att må bättre och det gör att du känner att ditt liv frågor.
 4. lägga tid på dig själv. Har alla små aktiviteter som ger dig glädje. Vänta inte tills du äntligen få tid att göra din favorit tidsfördriv, men fördröjning. Gör tid för saker som ger dig glädje i vardagen.
 5. Håll dig i form. Träning förknippas med känslor av välbefinnande.
 6. Ha en plan, men vara öppen för nya erfarenheter. Du kan uppnå mer om ditt liv är organiserad väl, men ibland kan oplanerade saker i livet ger de största njutningar. Var öppen för nya upplevelser.
 7. vara optimistiska. Le och vara glad.
 8. Låt inte saker bli blåst i proportion. när något fel inträffar, kan det verka som slutet. Glada människor kan se saker i perspektiv, och de tycker om saker i livet som faktiskt går bra trots omständigheterna. De tänker på lösningar istället för problem. Fråga dig själv: "Vad är det värsta som kan hända?" Det hjälper dig att sätta saker i perspektiv.

Pengar och lycka

Det har sagts mycket om sambandet mellan pengar och lycka, men de klokaste ord kan komma från Jules Renard: "Om pengar inte gör dig lycklig, ge dem till mig".

Citat om lycka och glädje

 • Efterfrågan är inte höga räntor av lycka", och hon påminde oss om att "Den som är lycklig kan aldrig vara för tidigt.
 • Lycka är god hälsa och dåligt minne.
 • Det finns ingen väg till lycka Lycka är vägen.
 • Det är konstigt med lycka, när du inte tänker på den, kommer den.
 • Lyckan är ofta så kort.

Vi får inte glömma Abraham Lincoln hans berömda citat: De flesta är lika glada som de beslutar att vara. Och Demokritos sa en gång i antiken: Lycklig är den som inte sörjer för vad han saknar, men gläd i vad han har.

Ordspråk om lycka:

 • Lycka dör när den inte delas.
 • Lycka är en god vän.
 • Den som är lycklig är sällan ensam.

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.