Starta företag

Vill du också starta eget företag? Många har frågor om hvorda de etablerar ett företag. Läs hur du registrerar ett enskild firma, vilket företagsnamn du ska välja och få svar på dina frågor om företag.

Starta företag
20. maj 2024 av Tjäna pengar i Sverige / Tjäna pengar

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.

För att starta företag måste du ha en idé, och en bra beskrivning av ditt företag: En kort text av vad du vill sälja, och varför dina kunder vill välja ditt företag.

Läs också hur du startar nätbutik.

Företagsnamn till ditt företag

Val av företagsnamn bör du tänka igenom mycket. Hitta några bra förslag, och ta reda på vad dina framtida kunder gillar bäst. Det kostar lite att göra några bra analys, och detta kommer att vara ovärderlig senare. Det är kostsamt att ändra bolagets namn under drift. När du startar din nya profil i marknaden, bygga ett nytt varumärke, spendera pengar på marknadsföring, etc.

Företagsnamn får inte vara ditt varumärke. Företaget kan kallas Olsen International Business Services AS, men det behöver inte vara din största varumärke. Kanske de säljer en produkt som kallas "Business Accounting Reel" och det är denna produkt som dina kunder kommer att känna igen.

Juridisk form för företag

Det finns inte något företag som formar du väljer. Det finns många alternativ, men enskilda näringsidkare och aktiebolag är den vanligaste, och många ser också fördelar en NUF.

Enskild firma är lämplig för personer som vill starta en egenföretagare. Du kan också använda upp till 20 personer, även om du har en EPS. Lämplig för låg risk affärsidéer, eftersom du är personligen ansvarig för alla skulder i bolaget. Du måste lägga, men är inte erkänd föremål tills du har en omsättning på 20 miljoner. Du får inte sjuklön före 17 sjukdagen. Det är gratis att registrera sig.

Företag är ett bra alternativ för dem som startar ett företag som innebär risk, men det kan också vara fördelaktigt om risken är liten. Du har begränsad personligt ansvar, och det är det företag som ansvarar för skulden, kommer du inte perrsonlig ansvarig om företaget går i konkurs.

Svenskregistrerade utländska företag (SUF) är lämplig för dem som vill ha fördelarna med ett aktiebolag, men vill undvika kravet på kapital i ett aktiebolag. Det kostar cirka 5000 att registrera ett NUF via en advokatbyrå, och du kommer att få all hjälp. NUF används av många företag som inte tål dagens ljus, och detta har inneburit att många är skeptiska NUF-registrerat företag. Visst, det finns stora svenska spelare som är registrerade som NUF och dessa verkar vara några problem.

Dessutom finns det andra typer av företag. Utländska affärsenheten kan inte fungera i Sverige utan också att skapa en SUF. Du har också näringslivsorganisationer, kommanditbolag (KS) och olika stiftelser.

Registrera företag

Hur man registrerar ett företag beror på formen av organisation du valt.

Ett bolag registrerat via altinn.no, en offentlig webbplats där du kan skicka de nödvändiga formulären. Innan du påbörjar registreringsprocessen måste du ha en bank för företaget och du måste ha ett revisionsintyg. Totala kostnaden för inträde är ca 10.000 till 20.000 plus aktiekapital krav på 100.000 kronor (värden inte nödvändigtvis vara i kontanter, kan anläggningstillgångar och andra tillgångar också godtas som aktiekapital).

Enskild firma är mycket enkelt att registrera sig. Det är gratis och kan fyllas i 10 minuter. Det kräver inget kapital och hitta all information du behöver hittar du på nätet.

Tjäna pengar på din verksamhet

Ett mål för alla företag är att tjäna pengar. Om företaget inte är att tjäna pengar, då är det inte förtjänar rätten till liv. Företagen gör inte pengar så småningom kommer att gå i konkurs. Din verksamhet ska vara lönsam.

För att tjäna pengar med tiden du har att erbjuda något som folk är villiga att köpa. Du måste ange värden. De bästa företagen ger mer än våra kunder förväntar sig.

Bra kundservice är viktigt. Du beställer en pizza och få inte bara den bästa måltiden, men också en kundtjänst som överträffar allt annat. Du köper ett objekt med ett tillverkningsfel, och som en ursäkt från företaget, får du gratis skickade sin toppmodell.

Priset är viktigt. Idag är kunderna medvetna om priset. Det betyder inte nödvändigtvis att du måste vara den billigaste, men du måste ha ett pris som kunderna tycker är rätt. Vara konkurrenskraftig i pris, annars är det packa bara upp dina saker.

God samhällsstyrning är en förutsättning för framgång. Har du anställda måste de också kompetent och motiverad. Dina produkter måste uppfylla kundens kvalitetskrav, och det måste finnas efterfrågan på en sådan produkt på marknaden.

Alla företag har en vision om framgång. Det är ytterst inte bara om att tjäna pengar, men att vara en verksamhet av betydelse. Göra världen bättre för sina kunder. För ett företag ska lyckas måste de ha en konkurrensfördel. Det måste finnas fördelar för någon att bli kund hos din verksamhet. Det har varit en hel del skrivet om framgång i affärer litteratur, men i praktiken finns det inget definitivt svar på hur man ska gå vidare.

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.