Introduktion till aktier och värdepapper

En lista över värdepapper och hur man tjänar pengar på de olika värdepapper. Läs om aktier, optioner, shorting, valutor och mera.

30. maj 2024 av Tjäna pengar i Sverige / Tjäna pengar

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.

Ett effektivt sätt att tjäna pengar är att använda de pengar du redan har. Detta kallas investeringar eller handel, beroende på tidpunkten och använda strategin.

De vanligaste värdepapper att investera i aktier, valutor, optioner och obligationer, samt olika typer av fonder. Här får du lära dig mer om värdepappershandel, och du får en kort introduktion till bland annat aktiehandel, alternativ handel och valutahandel.

Nedan hittar du definitioner och förklaringar av dessa värdepapper och instrument handel och strategier: aktier, optioner, obligationer, valutor, kortslutning, hävstångseffekter, CFD, ETF, optioner, terminer och framåt

Aktier och handel

En aktie är en del av ett aktiebolag eller ett bolag och ASA (aktiebolag). Utländska företag gå under annan typ av företagsnamn. Aktier i engelska kallas aktier.

Aktiehandel: Handla aktier här (med gratis demo om du vill)

ETF - Börshandlade fonder

ETF (Exchange Traded Funds) är fonder som handlas på en börs i enlighet med aktier (dvs samma sätt). Således medel noterade på börsen och kan handlas som en aktie utan att behöva betala några andra avgifter än nätmäklare har för andra värdepapper. Det finns heller ingen skatt som vanliga fonder, du betalar inte provision till mäklare som en ETF. Kostnaden för att äga en gemensam fond är således betydligt större än ETF.

ETF mäklare: Handla ETF här

Contracts for Difference (CFD)

Contracts for Difference är ett derivat. Här spekulera i priset på de underliggande värdepapper. En CFD är en återspegling av en säkerhet. Till exempel en aktie, valuta, råvaror, aktieindex.

Den vinst du kan få på en CFD kommer att motsvara den du får på aktier, och den innehåller också någon utdelning i förekommande fall. På många sätt, CFD samma förmåner som att äga aktien, men du undvika några av nackdelarna, såsom courtage och andra avgifter från försäljning av CFD-en.

Handla med CFD:er: Prova CFD trading här

Optioner

Optioner kan du köpa eller sälja värdepapper såsom aktier vid ett visst datum till ett pris i förväg överenskommet. Även om du har rätt att köpa, betyder inte att du måste köpa, och det finns heller ingen skyldighet att du måste köpa, men en frivilligt köpa. Optioner kan också tillämpas på andra varor och tjänster än värdepapper.

Handla optioner: Handla optioner här

Valutahandel

Valuta är helt enkelt pengar. Som ni vet finns det många olika typer av valutor: dollar, yen, euro, svenska kronor, svenska kronor. En valuta är ett betalningsmedel som kan användas i en eller flera länder.

Om du är intresserad av att börja handla valutor kan du börja handla valutor och krypto här.

Social trading

Social trading kan du läsa mer om i vår guide. Läs om brokers med leverage og trading i utländsk valuta, guld, olja och utvalda värdepapper.

Här är värdens största sociala tradingnätvärk.

Obligationer

Obligationer kallas för räntebärande skuldebrev. En obligajonsutsteder skyldig alltid pengar hållare. Risker förknippade med obligationer är att det alltid finns en möjlighet att emittenten inte kan betala tillbaka skuldbeloppet. Då innehavaren förlorat sina pengar.

Varför är obligationer? Eftersom det finns spelare som behöver pengar, och eftersom å andra sidan, det finns spelare som är villiga att låna ut sina pengar i utbyte för att få högre avkastning än vad de får ri bank. Vissa är mer riskfyllt att låna ut till, och därför mer sannolikt att låntagaren inte kan serva lånet.

Tänk på ordet "skyldighet" - ett åtagande, när du tänker på obligationer. Utgivaren av obligationen innehavaren skyldig alltid pengar och är skyldig att återbetala dem. Om emittenten går i konkurs eller ekonomin i emittenten inte gör det möjligt att betala tillbaka pengarna, det är en förlust för emittenten. Vissa typer av obligationer, såsom statsobligationer, betraktas ofta som de säkraste obligationerna. Risken för att en stat / land / nation kan gå i konkurs är verkligen alltid närvarande, och när man har förlorat pengar.

Shorting

Shorting kallas också för blankosalg. Med shorting kan du tjäna pengar på fallande marknader. När aktiekurserna rasar och allt går åt helvete... då kan du skratta hela vägen till banken om du har shorts i en fallande marknad. Finanskrisen var faktiskt goda tider för en hel handlare, inte alla loggade blod röda siffror i dessa tider - några var faktiskt extremt rik.

Det är inte lätt att bedriva shorting på börsen. Många skulle säga att det är nästan omöjligt. Det kan dock finnas andra marknad där det fortfarande nödvändigt att genomför blankningstransaktioner.

Hävstångseffekten

Du kan tjäna mycket pengar på hävstångseffekt (eller "leverage"). Ett sätt att förklara det är att du handlar på kredit: Du använder lånade pengar att handla för.

Hävstångseffekten ökar risken avsevärt, men kan också ge dig mycket mer tillbaka i avkastning. Det snabbaste sättet att bli rik på de finansiella marknaderna flytta sina investeringar, medan du bor rätt i sina antaganden.

Leverage fungerar så att, till exempel, du kan använda 1000 kronor av dina egna pengar, och sedan får du 10.000 kronor att handla för. Du har då en leverage på 1:10.

Vissa online mäklare är utmärkt för att arbeta med hävstång, och här är några kända online-mäklare som erbjuder leverage trading.

Teckningsoptioner

Teckningsoption eller "warrants" har ingenting att göra med Warren Buffet att göra. Teckningsoption är ett engelskt ord, och kan översättas till svenska av "garanti" eller snarare en ritning till höger.

En teckningsoption är en tidsinställd teckningsrätt. Här har du möjlighet att köpa de underliggande värdepapper (dvs. en aktie eller valuta) till ett visst pris vid slutet av arresteringsordern.

teckningsrätter och optioner har mycket gemensamt. Den största skillnaden är att teckningsoptionerna är en emission av nya aktier, vilket innebär att den ursprungliga aktiekursen kommer att gå att justera det nya priset. En annan sak är att teckningsoptionerna har oftast längre utgångsdatum än alternativen.

teckningsoption kommer att noteras på börsen som sina egna värdepapper och avveckling sker genom att en slutgiltig lösning i kontanter på Slutdagen. Som med options'll också köpa och salgswarranter. Kjøpswarranter ger rätt att lösa in optionerna med en förutbestämd hastighet, är salgswarrantens motsatsen, och om priset nås, en salgswarrant vara värdelösa.

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.