Starta verksamhet och driva eget företag

En av de viktigaste kraven för att bli rik är att skära ut mellanhänder. I stället för att arbeta för andra, arbetar du för dig själv.

Eget företag
20. maj 2024 av Tjäna pengar i Sverige / Bli rik

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.

Arbeta inte för chefen, men vara din egen chef istället.

Det är dock inte där för att driva sin egen verksamhet som riktar sig till alla.

Vem kan starta ett eget företag?

Det är frestande att säga att vem som helst kan starta upp för sig själva. Alla! Verkligheten är nog inte så enkelt.

Låt oss ta följande exempel:

En bra snickare kan starta eget företag i stället för att arbeta för en arbetsgivare. Ett problem är att även om du är en bra snickare, betyder inte att du är bra på att få kunder. Ergo får du inte bara vara en bra hantverkare, men du måste också ha förmågan att få kunder på egen hand.

Du måste ha kompetens för att starta ditt eget företag!

Som ni kan se, krävs det kompetens inom flera områden innan du kan starta företag:

  • Expertis: Du måste ha kompetens som innehåller ditt företag och dina produkter / tjänster.
  • Kunskap om "business": Du måste ha allmänna kunskaper om att göra affärer. Du måste ha kunskap om hur man skaffa kunder och hur man driver ett företag.
  • Var en ledare: Om du har anställda, måste du ha ledaregenskaper.
  • Ekonomi: Även om du måste också redovisa måste ha ekonomiska kunskaper.

Ovanstående punkter påverkar endast ytan. Vi kunde också ha lagt till att kreativitet är viktigt, måste du ha en brinnande önskan att tjäna pengar, du har en vision och förmåga att analysera den framtida utvecklingen av marknaden du verka i. Mycket mer kunde ha nämnts.

Låt andra arbeta för dig - du behöver inte vara en mästare på allt!

Ämneskunskaper och grundläggande förståelse för forretinger är viktigt, men du kan också köpa kompetens. Inte har tid, resurser, eller helt enkelt saknar kompetens inom ett område som i sig är det möjligt att lägga ut, hyra eller andra att göra jobbet.

När du har byggt upp ditt företag, är det dags att minska ditt engagemang i företaget. Målet bör vara att lämna nu "ta hand om sig själv." Låt andra göra jobbet medan du skörda vinsterna av din privata plånbok.

Ett företag måste tjäna pengar för att överleva

Att starta ett företag är mest om att tjäna pengar. Det är kanske också om sina egna företag, för att uppnå något stort i branschen, som arbetar för en god sak: att skapa jobb etc. Men mest av allt, det handlar om att tjäna pengar. Glöm inte det.

Ett företag som gör pengar kommer att gå i konkurs. Företag inte tjäna pengar förtjänar inte att existera. Marknaden kommer inte att betala för sina varor och tjänster till ett pris som gör att företaget gör en vinst, då företaget kommer helt enkelt gå i konkurs.

Undantag: Icke-vinstdrivande organisationer är inte tänkt att gå med vinst. Välgörenhet är knappt en egen kategori, och en av de få gånger du inte kan mäta framgång i pengar. Ett annat undantag är regeringens subventionerade företag.

Formaliteter genom att starta eget företag

Mission är din utgångspunkt. I en eller två meningar, svara på följande: Vad är det du säljer? Vilka är dina kunder, dina leverantörer och dina konkurrenter? Det unika din affärsidé, eller: Varför skulle någon välja att vara kund hos er? Vilket problem löser ditt företag?

Uppföljning frågor om affärsidén: När du har en viss affärsidé, du i princip klar. Fråga dig själv: Är detta något du kan leva, kan du få en anständig lön för detta? Vill du köpa din egna tjänster? Kan du tjäna pengar regelbundet? Är din idé överensstämmer med dina personliga värderingar?

Juridisk form är en sak du måste tänka på i början. De vanligaste formerna av verksamhet är:

  • Aktiebolag (kräver 50.000 kronor i kapital, god bolagsform om du söker investerare eller vill låna från banken av företaget)
  • Enmansföretag (större personlig risk, men ingen inträdesavgift)

Registrering av företag går du bara till bolagsverket.se där du kan lämna in en ansökan online. Observera att om du startar företag måste ha en bankir och en revisor innan du skickar formuläret.

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.