Svindel och bedrägerier

Bedrägerier och svindel på Internet har idag blivit ett utbrett problem. Offret som blir lurad kan vara en naiv person, men i många fall är det ironiskt nog en person som tror att han är för smart för som bli lurade.

Svindel och bedrägerier
30. maj 2024 av Tjäna pengar i Sverige / Jobba hemifrån

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.

På internet är det möjligt att göra en massa pengar och det är inte bara ärliga företagare som har förstått detta.

Bedragare från öst, väst, nord och syd har hittat sätt att tjäna illegala pengar på nätet.

Det bästa du kan göra för dig själv så att du mot online-bedrägerier är att få kunskap om hur bedragare arbetar på nätet. Sådan kunskap ger bättre skydd än någon anti-spyware eller andra säkerhetsprogram kan ge dig.

Bedrägeri är dock ganska lätt att känna igen när du är medveten om vad som händer.

Vi har gjort en lista över de vanligaste bedrägerier och begrepp bedrägerier på Internet idag.

Bedrägeri vidarebefordran av produkter

En bedragare kommer att kontakta dig eller på annat sätt får kännedom om ett utländskt företag eller person som behöver en person (du) ta emot objekt med posten och vidarebefordra den till andra utländska adresser. Det kan också vara Aktuellt att erhålla kontanter som du sätter in på ditt bankkonto. För detta får du en andel av de varor eller pengar som vidarebefordras. Som du får köps med stulna kredittkortoppslysninger från nätfiske. Att vidarebefordra dessa produkter att lura ren. Om det är pengar du överföring, så det kan betalas för rån eller andra stölder. Innan lura ren är klar med dig, kan de tömma ditt bankkonto även använder phishing.

Gratis bluff

"Grattis, du har vunnit en iPad!"

Du får ett mail eller se en annons som säger att du har vunnit ett objekt eller pengar, eller en resa eller något annat. För att få priset måste du ange din kredit oppslyninger att täcka porto och hanteringskostnader. Din vinst, kommer du aldrig, men du har varit utsatt för identitetsstöld, och din personliga information har stulits och dessa kan användas för att blöda dig för pengar eller din identitet kan missbrukas.

Bedragare på nätet

Det vanligaste sättet att lura online-auktioner är auktioner av en vara eller tjänst som inte finns. Du betalar, men får ingenting. Annat sätt att fuska på online-auktion är att vilseleda köparen att produkten är något annat än vad det är. Ett exempel är en kvinna som auktioneras ut vad såg ut att vara mobil, men i verkligheten var det bara en bild av en mobiltelefon tryckt på ett A4 papper, som hon hade angetts i auktionen med mycket lite typsnitt (det hjälpte henne dock inte när ärendet kom till domstol).

Tips för att undvika att bli lurad på online-auktioner:

  • Produkter som säljs mycket billigt från marknaden. Detta skulle kunna stöldgods, replika / imitation varumärken. Det kan vara en bluff där du inte får varan, eller du får något helt annat än vad var annonseras.
  • Användare av online-auktioner med mycket dålig press.
  • användare utan föregående diskussion.
  • Användare med endast ett fåtal positiva recensioner (kan placeras med samma bedragare)
  • annonser där det verkar som du får en produkt, men du bara få en rabatt kupong att köpa en produkt billigare.
  • Utpressning:. Scammers kan skjuta dig genom att ge dig negativa betyg, eller andra former av hotelser

Phishing och nätfiske bedrägerier

Nätfiske kan vara en mycket mer avancerad form av bedrägeri, men också i enklare former.

Nätfiske utförs så att du får ett mail från vad som verkar vara från din bank, en webbplats som du är medlem i (t.ex. facebook eller dejtingsajt), från en post-tjänst eller på annat sätt. I många fall kan de inte vet vilka tjänster du använder, men din e-post kan skickas ut till miljontals människor, och några av dessa kommer att använda dessa tjänster. Nästa gång någon försöker nätfiskebedrägeri på dig, kan det lika gärna verkar vara ett mail från din lokala svensk bank.

E-postmeddelandet du får är ofta att du måste göra något, och du måste göra det snabbt. De, ironiskt nog, för att varna dig mot bedrägerier, eller det kan vara så att du måste skapa ett nytt lösenord till din nätbank, eller så kan du få ett mail från en onlinebutik som säger din beställning inte bearbetas och Du måste ange din kreditkortsinformation igen. I e-postmeddelandet få en länk klickar du på detta, och det verkar som om du får den äkta sidan.

Till exempel kan det verka som du har kommit till hitta.se ser alla grafisk design som den riktiga banken och inloggning är desamma. Även webbadressen (URL) kan vara ganska lika. Kanske ser ut så här:

http://hitta.se/login&u=ufj78392jGHDjsjk-823jsdam~/user823973/8127hjdjm.loginfo.ru

Titta igen på ovanstående adress. Det finns inte en sida som går till Skandiabanken.se, men en sidan går till domänen loginfo.ru. Adressen är vanligtvis ännu längre, så du kommer inte ens se namnet på den domän! Denna domän kan vara så ny att din webbläsare inte har en säkerhetsvarning för denna domän, och ingen annan säkerhetsprogram kan varna dig i tid. När de fick reda på detta bedrägeri har de tömda redan ditt bankkonto.

Därför bör du klicka aldrig på en länk i ett e-postmeddelande, även från de företag du tror att du litar på. Det kan finnas ett phishing försök. Lösningen är att ange adressen manuellt och logga in som vanligt varje gång.

Andra gånger lurendrejare tar faktiskt dig till den autentiska sidan som de påstår. Du kommer att tas till hitta.se, men de gör det via en särskild länk så att du får en pop också. Här finns ingen adress i den lilla pop-up fönster, men bara adressen till din bank som ligger i fönstret i bakgrunden. När det hela verkar mycket giltig, och många är övertygade om att detta pop-up är också en del av bankens egna sidor, men detta är en bluff sida.

Scams för många miljarder är i sådana phishing försöker varje år.

Nigerianska bluff

Du får ett e-postmeddelande från en bedragare som säger att han är en rik persisk prins, en nigeriansk forretingsmann, en som har ärvt en massa pengar och vill dölja det från sin familj, eller något annat. Han behöver att överföra pengar till ett utländskt konto och kommer att skicka dig pengar, men behöver din hjälp.

Innan pengar kan sättas in till bedragare måste du betala tusentals dollar i advokatarvoden, skatter, mutor eller andra avgifter. Vad som händer är att du betalar pengar och bedragare springer iväg.

En annan variant är att du får en check från svindel ren och du ombeds att höja den på banken, och överföringen till exempel. 75% till ett annat konto. Du får 25% av beloppet. Kontroll kan vara $ 100.000, och överföra $ 75.000 att lura ren. Senare upptäcktes att kontrollen var falska, att ni har tagit upp i banken. Detta är ett brott, och ni har nu gett ren fuska 75,000 miljoner euro, medan förmodligen bör planerar att spendera flera månader i fängelse.

Om du blir ombedd att möta lura ren utomlands är det inte i första hand fängelset och förlust av pengar som är den största faran. Många offer för nigerianska bedrägerier som har rest utomlands har dödats.

Allt är inte en bluff

Internet är inte så farligt som media har det. Om man är medveten om och kritisk vad du ser på internet kommer att bli mycket innan du blir utsatt för bedrägeri.

Webben är översvämmad med gyllene möjligheter för människor att hitta billiga objekt samt affärsmöjligheter. Det är en skam bedragarna kommer att skrämma bort folk från detta också är internet trots allt till stor hjälp.

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.