Hur att spara pengar

Spara pengar är klokt. Det tar tid att bygga upp en stor förmögenhet genom att spara lite varje månad, men lite är bättre än ingenting. Bra spareråd här!

Spara pengar
30. maj 2024 av Tjäna pengar i Sverige / Pengar

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.

Besparingar är i motsats till konsumtion. Istället för att spendera pengar så investerat pengar i ett sparande eller någon annan form.

Besparingarna kan vara "säker" (t.ex. banktillgodohavanden och obligationsfonder som är relativt säkra) eller investeringar i fonder, enskilda aktier och besparingar och spekulation i valutor.

Fördelen med att spara pengar är först och främst att du har mer pengar till ett senare datum. Kanske har du ännu större behov av pengar senare.

Det andra ger det sparar förhoppningsvis en positiv avkastning. Sparar du 1 miljoner kan till exempel vara värt 3 miljoner 15 år. Med mer riskfyllda sparformer kan uppnå samma sak på bara några år.

Besparingar begränsade dessutom inte bara att spara pengar. Besparingar kan vara många saker, till exempel att spara tid. Tid är pengar staterna.

Gränsen mellan sparande och spekulation

Spara pengar är inte detsamma som att köra med spekulationer.

Om näringsidkaren i enskilda aktier, till exempel köpa och sälja aktier i ett bolag i ett par veckor kommer vi att kalla det ren spekulation, och inte spara formuläret.

Men om du lägger alla dina besparingar i ett företag (som vi kommer att avskräcka, om det inte är ditt eget aktiebolag) eftersom du förväntar dig det kommer att ge god avkastning under en period av flera år, så det är fortfarande spekulation, Men då kan vi prata om spekulativa besparingar.

I den finansiella ramen omfattar spekulation allt med köp och försäljning av aktier, valutor, obligationer, råvaror, samlarobjekt, fastigheter, derivat eller något värdefullt finansiellt instrument att dra nytta av fluktuationer i priset.

Besparingar kan inte bedömas utan att titta på i syfte att rädda. Syftet med att spara pengar är oftast att bygga en "lager" för senare konsumtion, eller att bygga upp värden som kan vid ett senare tillfälle kan ge till andra.

Definiera syftet med sparandet är mycket viktigt. Är du sparar för en charterresa, en ny Lamborghini, eller ett nytt hus? Kanske i syfte att rädda att skyddas mot hårdare tider, till exempel ekorre skörd och spara nötter för en kall vinter.

Formel for att spara pengar

En enkel formel som vi använder för att avgöra hur dina tillgångar skall fördelas: Du sätter minst X% av ditt kapital tillgångar till konservativ sparande, bank eller obligationsfonder, statsobligationer och ofta till länder med god ekonomi.

Ytterligare uppsättning Y% av din förmögenhet i riskfyllda sparformer med potential för högre avkastning, såsom valutaspekulationer aktier och derivat.

Beräkning av X och Y som vi använder är följande:

Y% är samma som din ålder, till exempel för en 30-årig så det blir 30% av din förmögenhet som går till den konservativa besparingar.

X% är samma som [100 - Y]. Således, om du är 30 år så dra 100 från 30, och erhåller 70 Här investerar du då 70% av sin förmögenhet i spekulativa besparingar.

Anledningen till att vi tar hänsyn till ålder i förhållande till besparingar är att olika åldrar har olika ekonomiska förutsättningar. Någon som är 55 år bör ta mindre risk än en på 30 år, eftersom du inte har så många år kvar på arbetsplatsen.

Undantag från regeln: Vi har satt en gräns, och det är regeln att gälla först när man är i stånd att förstå grunderna för spekulation. En gräns på runt 16-18 år kan vara rimligt.

Utan en sådan begränsning skulle regel, sade att föräldrar bör investera 98% av 2-åriga sparande i aktier och liknande riskfyllda former av sparande.

Ar banksparande bara för idioter?

Bansparing är för alla, och ibland kan det vara klokt att spara formuläret, men inte alltid.

Sparbank är också i en mening spekulativ, även med mycket mindre risk än aktier och aktiefonder. Här "spekulera" Mannen i bankräntan kommer att vara på en nivå som är gynnsamt med tanke inflation och andra faktorer som påverkar värdet på valutan du sparar i.

Sparbank är känt i ett antal ekonomiska grupper att vara en dålig spara form. Avkastningen är för låg, och inflationen äter upp räntorna - det är några av argumenten mot bankmedel. Ändå ser vi att under den finansiella krisen har banksparande varit en av de mest privilegierade former av sparande.

Även aktieägare har halverats sin förmögenhet, och lite till, så har banksektorn kunder med pengar på sparkonton fått stort intresse.

Under den finansiella krisen som startade 2008 var främst de aktieägare runt om i världen som deltog en smäll, och inte bankkunderna. I Sverige, all inlåning säkrade upp till 2 miljoner.

Om du väljer banksparande att spara formulär som du bör också gälla vilken valuta du sparar i. Vi tycker att det är smart att en del av rikedom är i en annan valuta än svenska kronor, oavsett sparform. Euron och dollarn är starkare valuta än den svenska kronan.

Att tjäna pengar är viktigare

De flesta kan under en livstid för att uppnå en nettoförmögenhet i exempel 5 miljoner eller mer, genom att tillgripa nykter livsstil och rädda de flesta av sina inkomster. Men en livstid är lång.

Besparingar kan vara "farliga": Sparandet har i vissa fall, en negativ sida, och det är i de fall där besparingarna går utöver livskvalitet. I sådana fall kommer att ge en signal till sig själv att man inte har tillräckligt med pengar, har inte råd att spendera pengar, och det kan skapa ett tänkesätt som inte är riktigt lycklig.

Inriktningen bör i första hand att tjäna pengar, eftersom det bör också vara enkelt att spara pengar.

Ta några råd att leva ett liv som du är bekväm med. Om du inte råda dig att göra saker som man så vill, och köpa saker som du önskar att du (och som du har råd till), kan det leda till missnöje och därmed också den avtagande motivation att arbeta och tjäna pengar.

Se också möjligheten att tjäna pengar. När du tjänar pengar du har råd att leva väl. Sensible sparandet är ett positivt steg, men var noga med att inte spara upp till hittades.

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.