Domän och domännamn guide

Vad är en domän? Hur man registrerar domäner? Vad är skillnaden mellan en toppdomän och en underdomän? Allt du undrar om domännamn hittar du här!

Domän och domännamn guide

Vi rekommenderar Hostinger för domäner och web-hosting.

30. maj 2024 av Tjäna pengar i Sverige / Egen hemsida och domän

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.

Vad är en domän?

Domän är per definition på Wikipedia "en unik, hierarkiskt strukturerad namn sträng som används för att ta itu online".

När de flesta människor hör orden "domän" och "domän" tolkas adresser som google.no eller svenskapengar.com.

Domännamn är adresser

Domännamn är en sorts adress. Domännamn görs att vi människor lättare kan hitta specifika webbplatser.

att förstå domän, bör vi förstå lite om hur kommunikationen (dator till dator) på Internet sker:

All kommunikation online är via IP-adresser. Till exempel IP-adressen till den webbplats wikipedia.org beskrivs med siffror 208.80.152.2 (dessa siffror är IP-adressen).

Istället för att behöva komma ihåg och skriva alla dessa IP-adresser varje gång vi besöker en webbplats skriver vi bara domännamnet. På så sätt ICANN, som är den organisation som förvaltar dessa domännamn.

Vi rekommenderar Hostinger för domäner och web-hosting.

Domännamn som du skriver i adressfältet i din webbläsare översätts sedan till en IP-adress. Detta är den IP-adress den maskinen i sin tur skickar tillbaka till datorn, och sedan presenteras för servern där webbplatsen lagras -. Och dechiffrerat koden till denna webbplats, och det kommer att visas på skärmen

Toppdomäner och underdomäner

Alla domännamn på Internet består av en adress delas med många mening. Bakom den sista perioden i domänen hitta domänen toppdomänen.

Toppdomän (toppdomäner) är domäner som com, org, net och se.

Det finns faktiskt ingen skillnad mellan små och stora bokstäver i domännamnet. Du kommer till samma plats om du skriver google.com, google.COM eller goOgLe.CoM.

"Top-nivå" heter det eftersom det är den högsta nivån i ett domännamn. Den förkortade lyckliga toppdomänen.

Toppdomäner:

- Använder DNS-protokollet.

- Två grupper av toppdomäner:

  • Nationella toppdomäner eller ccTLD (landsnummer TLD) till exempel. I Sverige: .se. Dessa har alltid bara två bokstäver.
  • Generiska toppdomäner (gTLD) som. com och. net kan bestå av tre eller flera bokstäver, men aldrig färre än tre bokstäver.

Underdomäner används av både de nationella toppdomäner och andra ägare domän.

Till exempel har Storbritannien inte bara. uk, men de co.uk hur många kommersiella brittiska företag väljer att placera sina domäner. Till exempel amazon.co.uk och google.co.uk.

Dessutom finns det många företag som väljer att dela upp sin domän i underdomäner. Till exempel accounts.google.com. Här har Google valt att konton som en subdomän till huvuddomänen google.com.

Köpa domännamn

Det är enkelt och billigt att köpa domäner som finns på marknaden.

Vissa domäner registrerade och därmed inte tillgängligt för registrering - men ett stort antal domäner är fortfarande till salu.

Domäner som inte är registrerade, domäner som ingen har påstått. De domäner som är registrerade redan tilldelats en ägare som är den juridiska äganderätten till domänen.

Den vanligaste och överlägset billigast för den person som kommer att köpa domäner, är vanligtvis tillgänglig att köpa domäner som ännu inte har registrerats.

Köpa domäner måste föregås av en domänregistreringsföretag.

Man bör vara medveten om att det finns stora skillnader i pris, och det svenska och svenska domänregistreringsföretag hosting är vanligtvis mycket högre i pris än utländska registrarer.

Tänk på att priset inte är det enda som är avgörande. Vissa ombud är mindre allvarliga än andra, och i värsta fall kan du riskera att förlora domänen eftersom registratorn inte förmedla uppgifter om domän rättigheter i tid. Därför är det viktigt att veta var man kan köpa domäner.

Priset för att köpa domäner är viktiga, men lika viktigt är hur allvarlig registratorn.

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.