Optioner och optionshandel i historiskt perspektiv

Kontrakt liknande optioner tros ha använts sedan urminnes tider

30. maj 2024 av Tjäna pengar i Sverige / Trading

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.

Kontrakt liknande optioner tros ha använts sedan urminnes tider.

På fastighetsmarknaden, lång köpoptioner använts för att samla in flera egenskaper eller mark från separata ägare, som hvie en betalare får rätt att köpa flera angränsande tomter, men är inte skyldig att köpa dessa tomter, och då kanske han inte kan köpa alla platser i hela paketet.

Tillverkare av film och teater produktioner köpte tidigare rätt men inte skyldighet, att dramatisera en viss bok eller filmmanus. Detta ger möjlighet låntagaren rätt men inte skyldighet att låna arbetet inom en angiven tidsperiod.

Många optioner har traditionellt ingått i band för kontrakt. Till exempel kommer många obligationer kunna konverteras och sedan omvandlas till stamaktier som en köpoption, eller kan köpas tillbaka på fasta priser.

Låntagare på bostäder har länge haft förmåga att återbetala lånet i förtid, vilket motsvarar en slags kombinerad band / optioner.

I London optioneren används redan som finansiella instrument i 1690-talet under regeringstiden av William och Mary.

Optioner såldes över disk i det nittonde århundradet i Amerika, och optioner på aktier som erbjuds av specialiserade återförsäljare. Deras lösenpris sattes till en rundad marknadspris på dagen eller veckan som ett optioner köptes och utgångsdatum var generellt tre månader efter köpet. De var inte handlas på andrahandsmarknaden.

Förmodligen det första optioneret köparen i världen av den antika grekiska matematikern och Thales filosof Miletus. Vid ett visst tillfälle, var det förutspått att säsongens oliver skulle vara större än vanligt, och under lågsäsong han förvärvat rätten att använda ett antal olivpressar följande vår. När våren kom och olivskörden var större än väntat att han utnyttjat sina optioner, och sedan han hyrt dessa olivpressar ut ett mycket högre pris än han betalade för optioneret. Ganska smart i Thales från Miletos.

Nu vet du lite mer om historien bakom optioneren. Varför inte prova själv i optionsmarknaden.

Idag är det att handla optioner blir nästan lika stor utsträckning som äger aktier.

De flesta människor som redan investerar i aktier, du vet vilka optioner som finns, och det är många som använder optioner som ett sätt att justera risken i aktiemarknaden eller andra marknader de utsätts i. Det finns också ett ökande antal handlare som fokuserar enbart på handel optioner och ofta med stor vinst.

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.