Hur man blir rik

Internet är översvämmade med tips om att tjäna pengar och hur man blir rik snabbt, det mesta är bara nonsens. Det finns fortfarande utrymme för bra och vettiga bidrag till denna spännande ämne.

30. maj 2024 av Tjäna pengar i Sverige / Trading

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.

Låt oss börja med att definiera rikedom:

Vad innebär det att vara rik? "Låt oss säga att vi lägger ett likhetstecken mellan rikedom och din finansiella tillgångar (din egendom, pengar och annan egendom). Men hur mycket värde du behöver för att bli rik?

Läs även: Tjäna pengar på daytrading, aktier och valutahandel

Gränsen på rikedom är subjektiv. Vissa skulle säga att vara skuldfri med hus och bil och ett välbetalt jobb är att vara rik, eller åtminstone välmående. Andra satt gränsen vid 10 miljoner euro eller 10 miljarder.

Eftersom det är så olika uppfattningar om var gränsen för rikedom går, kommer vi att dela resten av artikeln i flera avsnitt:

Vill du bli rik? Hur du kan tjäna...

  • 5 millioner svenska kronor
  • 50 millioner svenska kronor
  • 1 miljard svenska kronor

Det är lätt att uppnå en nettoförmögenhet på över 5 miljoner i ett långsiktigt perspektiv, om du följer tipsen nedan. Om du har bråttom finns det även några tips för att bli rik snabbt längre ner.

Hitta personer med en förmögenhet på cirka 5 miljoner svenska kronor. Några har haft tur och vunnit eller ärvt sin förmögenhet, medan andra har sparat flitigt under en livstid, men ett betydande antal på denna lista har också tjänat pengar som ledare i näringslivet, företagare, investerare eller egenföretagare.

Använd sökmotorer för att ta reda på mer om dessa människor. Om du har möjlighet kan det också vara lärorikt att prata med några av dessa menenskene, kan du få goda råd och inspiration.

Utbildning skapar möjligheter, och om du är flitig med sina studier och välja en studie som ger färdigheter som behövs i näringslivet, kommer du snart att kunna få ett jobb som betalar dig 400.000 till 600.000 kroner brutto.

Hitta en partner med liknande inkomster och du har 800.000 kronor till 1,2 miljoner brutto per år.

Smart konsumtion och en bra relation med pengar behövs om du bygger en förmögenhet på över 5 miljoner. Använd inte alla dina inkomster, men om smarta pengar så att de växer. Tämja ekonomin och betala räkningar i tid. Ta inte upp dyrbar konsumtionslån. Självklart, men många människor saknar sunt förnuft när det kommer till pengar. Därför är det också viktigt att hålla reda på sin egen konsumtion, och vara medveten om att inte slösa pengar. Köp bara det du behöver, kan du unna dig lyx när man har råd.

Pengar växer inte på träd, men de kan växa någon annanstans. Sparbank på sparkonto ger dig en bithastighet, och risken är nästan noll. Aktiesparplan, investeringar i fastigheter, valuta, utländsk valuta besparingar, och övriga långfristiga investeringar kan ge dig bättre avkastning men oftast också högre risk.

Extra inkomst kan vara många saker, men det kommer väl till pass. En liten varning är att inte titta blinda möjlighet att tjäna lite extra pengar eftersom "du har ingenting annat att göra ändå". Stället för att arbeta natt eller helg på ett andra jobb, kan det vara smartare att investera i kunskap och nätverk, till exempel.

Passiva inkomster är att göra jobbet en gång, och få betalt många gånger. En annan populär (men felaktiga) definition är "att tjäna pengar utan att arbeta." Exempel på passiv inkomst:

  • Villaägare kan hyra ut en del av sitt hus och får betalas av hyresgästen varje månad.
  • Eleverna kan ta upp "gratis studielån" (ingen ränta på lån i lånefond så länge du studerar) och placera lånet i banken, ränta du får är det gratis pengar. För att göra detta måste du leva enbart på bidrag eller ta ett andra jobb nästa (som i sin tur ger mer pengar på banken!).
  • Få royalties. Skriva en bok, släppa ett album, skapa ett datorprogram (t.ex. en iPhone-applikation). Du får betalt varje gång någon köper ditt arbete och du kan lägga ut jobbet för försäljningen till andra.

Hobby inkomst är sällan en guldgruva, men det kan utvecklas till att bli så med tiden. Du tjänar lite av något du inte betyder något (eller älskar) att göra, så varför inte försöka tjäna lite på det också? Gillar att måla, rita eller fotografera? Sälj dina foton. Är du i klippklättring, hundspann eller kajak? Att arrangera en kurs eller seminarium, eller starta en arbetsgrupp med medlemsavgifter. Bra i matte, kemi eller andra ämnen i högre utbildning? Många studenter är villiga att betala för extra undervisning. Återigen, det finns många möjligheter.

Välbetalda jobb som kräver utbildning och / eller kompetens är en läkare, tandläkare, advokat, jurist, fastigheter, teknik och ekonomi kräver högre utbildning, men det finns möjligheter till några mycket bra lön. Särskild yrkesinriktad utbildning med den begränsade tillgången på kompetens i samhället ger också bra lön, ett exempel på detta är heismontør. Försäljare jobb med lön kommissionen kan vara något för dig, måste du ha goda kunskaper i försäljning för att tjäna bra med pengar, men behöver inte nödvändigtvis någon utbildning utöver att ha goda säljförmåga.

Välbetalda jobb med låg utbildning kan delvis arbetar på nattskift och övertid. Vissa typer av lager arbete (ofta med övertid och söndagsarbete) kan ge dig en årslön på 400-500K. I Nordsjön och offshore löner är ofta högre än i motsvarande positioner i landet, behöver du inte alla typer av kurser och utbildning innan du är berättigad att arbeta här. Den bästa tidningen i Oslo bud tar på många linjer, och kan ha över en miljon årslön. Sportfiskare kan också tjäna bra. Glöm inte att välbetalda jobb som nästan "alla kan" är oftast ogynnsamma arbetstid eller den arbetar med andra mindre attraktiva egenskaper (sopor timmer kräver ingen utbildning, men när det gäller sakkunskap och ansträngning som krävs är välbetalda). Det är bäst om du vill bli rik nog att ha lite mer ambition än att bara hitta "välbetalda jobb utan några speciella krav på kompetens."

Istället för att vara en anställd med ett vanligt jobb, kan du också försöka skapa ditt eget arbete, bli egenföretagare eller företagare, erbjuder utmaningar och ofta höga njutning faktor liksom god inkomst om verksamheten går bra . Risken är ofta högre än vanliga anställda, och endast ca 5% för att starta företag kan verka i mer än 5 år, och endast 2% av alla företagare att lyckas. Din huvudsakliga uppgift som företagare är att vara en av de 2%.

Bli rik snabbt! Du vill tjäna 5 miljoner så snart som möjligt, vad gör du? Vissa har tur och vinner eller ärva en massa pengar, men det finns tillfälligheter. Kom också ihåg att vi pratar värden för 5 miljoner euro netto, vilket kan innebära att du måste tjäna nästan 10 miljoner brutto (på grund av skatt). Det finns ingen specifik formel eller regel för att bli rik snabbt, men du måste vara beredd att ta några chanser. Risken för potentiellt hög avkastning, men det ökar också din sannolikhet för att gå på en smäll. För varje framgångssaga du läsa om människor som har tjänat mycket pengar, det finns många som har försökt och misslyckats. Lära av dem som har provat, både de som lyckades det och förlorarna.

Att skapa värde. Du inte tjänar 5 miljoner snart som anställd. En vanlig anställd måste använda mycket av sitt liv att försöka samla ihop så mycket pengar, även om hon eller han följer alla tips ovan. Om du vill tjäna massor av pengar är en sak som fungerar, och det är att fundera ut ett sätt att skapa värde. Vad kan ni erbjuda som folk är villiga att betala för? Tänk på det länge, varje dag. Var inte rädd för att förverkliga dina idéer om du kommer på något som du kan lyckas med.

Vara bra på försäljning. Du måste också kunna sälja, för vad du har att erbjuda dig måste kunna övertyga andra om att det är något som är värt att spendera pengar på. Sälj dig, sälj dina idéer, eller sälja dina produkter och tjänster.

Ha det kul: Du kan tjäna 5 miljoner euro netto och samtidigt ha roligt, eller så kan du bära, hat och arbete för samma mängd pengar. Gör det roligt att tjäna pengar, bör det inte vara en knepig uppgift. Det är trots allt "bara pengar" fråga, livet är för kort för att inte ha roligt. En annan sak att komma ihåg är att det är lättare att tjäna pengar på något som du tycker är kul.

Bliv 50 miljoner kronor rikare

Du kommer att uppnå en nettoförmögenhet på över 50 miljoner, var ska man börja?

Det är ingen idé att klättra den typiska karriärstegen, utbildning, hitta jobb, blir anställd, som arbetar 9 till fyra. Även med ett stort antal kampanjer och löneutveckling är ganska hopplöst. Undantagen är få, men du så småningom sluta som VD för ett stort företag kan det hopp.

Så vad skall du göra för att bygga en förmögenhet på 50 miljoner?

Börja med lite intelligens. Använd ditt nätverk och gör en lista över människor som har så mycket pengar som du vill, i detta fall 50 miljoner. Ta reda på det mesta om dessa människor. Vad gör de? Vad har de gjort för att bygga upp sin förmögenhet?

En god investering kommer också att hjälpa dig att bygga din förmögenhet, antingen med lånade pengar eller besparingar.

Vissa har uppnått stjärnstatus och få en karriär inom musik, film industrin, eller som en modell, men det är få som kommer genom springorna.

Den strategi som har orsakat mest mångmiljonärer fortfarande att bygga ett framgångsrikt företag, ofta från scratch. Börja i garaget om du måste. Alternativt köpa ett företag som redan har varit en framgång, och göra det till en stor framgång.

Bliv superrik, tjän 1 miljard kronor

Det är inget fel med att ha ambitioner i livet! Vill du bli så rik?

Det är tillåtet att drömma, och många svenskar har fungerat bra under de miljarder, även om de började med två tomma händer och utan högre utbildning. Vad bör du göra det för att tjäna tillräckligt för att bygga en flera miljarder dollar förmögenhet?

Börja med att läsa biografier av dem som har tjänat søkkrik, och om du har möjlighet: prata med miljardärer som har byggt sig upp på egen hand.

"Hur man tjäna en miljard är inte ett ämne i skolan. Ingen kan säga exakt vad du måste göra för att tjäna så mycket pengar. Du måste vara klart och tillräckligt för att kläcka en plan för att tjäna en miljard och du har för att genomföra planen.

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.