Aktier och aktiehandel

När du köper aktier köper du en andel i ett företag. Aktiehandel görs oftast över internet. För att börja med aktiehandel behöver du pengar till att investera, en börsmäklare, och ett värdepapperskonto.

Aktier och aktiehandel
30. maj 2024 av Tjäna pengar i Sverige / Snabba cash

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.

För att köpa aktier måste du besöka en mäklare på Internet och registrera dig. Det är en relativt enkel och snabb process som sker över Internet.

Prova aktiehandel nu

För att köpa eller sälja aktier behöver du använda en aktiemäklare. Det finns många aktiemäklare på nätet, men eToro är bra. Här kan du handla CFD:er i aktier, valutor, crypto, råvaror, optioner och annat.

Prova också eToro gratis demo i social trading i aktier, valutor, råvaror och mer.

Två typer av aktiehandel

Det är två typer av aktiehandel:

  • Långsiktig aktiehandel
  • Daytrading

Exakta definitionerna av vad som är långsiktiga och korta intervall, är inte definierat, men den långsiktiga aktiehandel kan vara från några veckor till år, och du har också människor som köper aktier och som äger sina aktier hela livet, utan att sälja vid ett senare tillfälle.

Kortsitig handel är handel som varar endast några sekunder eller minuter eller timmar, eller högst två eller tre dagar, beroende på hur du definierar.

Dessutom kan du utföra "handel på medellång sikt". Det vill säga en aktiehandel som är längre än på kort sikt, men med mindre tid än en långsiktig aktiehandel.

Tjäna pengar på aktier

Det finns många sätt att tjäna pengar på aktier, här är de viktigaste:

  • Utdelning från aktier: Även om du inte säljer aktien, kan du tjäna pengar på dina aktier om du får utdelning. Det är styrelsen för börsnoterade företag som beslutar om du får en utdelning, och i så fall hur stor denna utdelning kommer att bli.
  • Traditionell aktiehandel - köp och sälj av aktier. Långvarig invstering, daytrading, kort- och medellång handel. När du köper en aktie, betalar du med kontanter. När du sedan sälja dina aktier, kommer du få tillbaka pengarna till den person som du säljer till. Du kan tjäna eller förlora pengar på sälj av aktier, beroende på vilket kurs du köpte aktier för och vad du fick betalt tillbaka när du har sålt. Uppsidan är teoretiskt obegränsad, medan risken för förlust är begränsad till investeringen.
  • Shorting är ett sätt att tjäna pengar på aktier som faller i värde. När du "shortar" säljer du en aktie innan du ens köper den. Detta är endast möjligt genom att "hyra aktier". Du betalar hyresvärden en fast summa för detta. När dina aktier återköps upphörs ägande. Om du köper tillbaka och om aktiekursen har fallit, kommer du att tjäna pengar. Shorting innebär större risk än normal aktiehandel, och i kombination med "leverage" (giring), är det mycket riskabelt. Vid shorting är uppåtsidan begränsat, medan risken för förlust är obegränsad.

Vad du behöver för att handla aktier

Innan du börjar köpa och sälja aktier behöver du ett värdepapperskonto, en anslutning till en mäklare, och naturligtvis pengar för att köpa aktierna.

  • Pengar för att köpa aktier: Du behöver inte mycket för att försöka dig på aktiehandel. Kom ihåg att om du använder en mäklare som tar provisioner, går det bort lite till mäklaren för varje aktiehandel. För att tjäna sitt levebröd på aktiehandel må du förmodligen har startkapital, men du behöver inte mycket pengar för att försöka dig på att handla aktier.
  • Aktiemäklare: Det finns många mäklare att välja mellan. De flesta större svenska banker erbjuder aktiehandel (exempel: Skandiabanken, Riksbanken, Handelsbanken), och det finns specialiserade tjänster. Din aktiemäklare kommer att informera dig om kraven för ditt aktiekonto och vilka dokument du behöver lämna.
  • Värdepapperskonto är ett konto som alla investerare och aktiehandlare måste ha för att handle aktier och obligationer som är noterade på den svenska börsen.
  • Kunskap om aktier. Det är naturligtvis viktigt att ha kunskap om aktiehandel.

Valutahandel eller aktiehandel?

Flera som har varit inblandade i aktiehandel har börjat handla utländsk valuta (forex trading/valuthahandel), eller de kombinerar valutahandel och aktier.

Valutahandel har ett antal fördelar jämfört med aktiehandel:

Det är bättre likviditet, marknadsvärdet är större än den totala aktiemarknaden, orsak till prisfluktuationer är ofta lättare att identifiera, och många människor tycker att det är mer spännande att handla på valutamarknaden.

Läs mer om valutahandel.

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.