Bli rik på uppfinningar

Är du en kreativ person? Det är faktiskt inte många människor som blir rika genom att uppfinna saker, men om du har en bra idé kan vara värt ett försök!

uppfinningar

Bli rik på uppfinningar.

18. maj 2024 av Tjäna pengar i Sverige / Bli rik i Sverige

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.

Det är inte lätt att bli rik som uppfinnare, men det är möjligt om du har en bra idé, en bra hjärna, och en lite tur.

Här är några svenska uppfinningar:

  • Dynamit
  • Det sfäriska kullagret
  • Skiftnyckel
  • Tetra Pak.

I 1899 sade Charles H. Duell, en kommissionär för patentverket i USA, följande:

"Allt som kan blive uppfinnas har blivit uppfunnits."

Sedan har miljontals uppfinningar sett dagens ljus. Så länge det finns "problem" det finns lösningar.

En uppfinning är en idé som löser ett specifikt problem. En uppfinning kan vara material konstruktion eller det kan vara en icke-materiell teknik.

Det är viktigt att skilja mellan uppfinningar och upptäckter. En upptäckt, till exempel röntgen eller naturlagar, är inte uppfunnet av människor, men bara upptäckt. En uppfinning och en innovation är emellertid inte samma sak. Innovation är ett vidare begrepp, som även innefattar nya ideer som inte är tekniska artefakter.

Patentera din uppfinning

Om du har en bra idé bör du överväga att ta ett patent.

Ett patent skyddar din idé (som är din lösning på det specifika problemet) med vissa juridiska rättigheter. Som innehavare av ett patent får du ensamrätt att utnyttja uppfinningen i kommersiellt syfte i 20 år eller längre.

Med andra ord, om du var den som uppfann dynamit, skulle du kunna vara den enda säljaren av dynamit i minst 20 år om du hade säkrat dig internationella patent.

När du får ett patent kan man också licensiera ut patentet. Du hyr ut licensen och på det sättet du kan tjäna bra pengar även om du inte ens använder patentet för att producera något, men du låter andra göra det åt dig. Att sälja patent licenser är passiva inkomster.

Du kan få mer information om patent på patentverket.

Håller du din idé hemliga eller inte?

Ett bra tips är att hålla alla viktiga detaljer om din idé en hemlighet, men bara om du har råd att betala för ett patent på egen hand. Om du letar efter investerare som du inte kan undvika att tala om din idé i detalj.

En enkel idé som en skiftnyckel är lätt att kommunicera, men den är genial i sin enkelhet. Om du letar efter investerare kan vara en bra idé att börja med att berätta om fördelarna med din idé. En skiftnyckel gör det lätt att skruva ihop saker, och det kostar lite att producera.

Om en investerare kräver att du avslöjar allt, kan du avslöja hela idén, men du bör åtminstone skriva ett sekretessavtal i förväg. Överträdelse av ett sådant avtal bör också gälla i avtalet vad det innebär i kronor och ören, om någon säljer eller förmedlar idén utan din tillåtelse.

Bli rik på uppfinningar

Sannolikheten för är att du kommer att bli rik på en uppfinning är nästan lika liten som sannolikheten att vinna på lotto.

Det är möjligt att bli rik på uppfinning, men statistiskt är det långt fler människor som blir rika som superstjärnor. För varje superrika uppfinnare, finns det hundratals superkändisar som Britney Spears, David Beckham och Angelina Jolie.

Ett bättre alternativ för de flesta människor är att starta ett företag. Det behöver inte vara en original idé, men man kan bara följa i fotspåren av andra, bara en lyckas differansiera sig från konkurrenterna. Ingvar Kamprad som grundade IKEA ett utmärkt exempel på hur man startar ett företag.

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.