Starta ett företag

Alla kan starta ett företag. Detta är det vanligaste sättet att bli rik.

starta företag tjäna pengar bli rik

Starta företag? Många har blivit rika på att starta och driva eget företag, men se upp: många företag går i konkurs under de första 5 åren.

30. maj 2024 av Tjäna pengar i Sverige / Bli rik i Sverige

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.

Många har blivit rika på att starta eget företag. Det krävs ofta hårt arbete för att lyckas, men det är oftast värt det.

Ett företag kan bestå av ett företag / verksamhet med fler personer inblandade, eller det kan bestå av en juridisk person.

Ett företag måste erbjuda tjänster och produkter som marknaden är villig att betala för. Målet med att starta ett företag behöver inte nödvändigtvis vara att tjäna pengar, även om detta är ofta en del av motivationen.

Hitta ett behov

Ofta startades ett företag för att du märker ett problem eller ett behov, och du vill erbjuda en lösning på detta.

I USA är det et uttryck som heter "Hitta ett behov, fylla ett behov" - du behöver hitta ett behov och hitta en kommersiell lösning på behovet. Fisk var fisken finns. Sälj där kunderna är, och säljer bara vad kunderna är villiga att köpa.

Hur mycket pengar du tjänar från ditt företag är beroende av de varor eller tjänster du erbjuder, och efterfrågan på dessa varor och tjänster på marknaden.

Utbud och efterfrågan

Detta är två grundläggande begrepp inom ekonomisk teori. Som företagare måste man erbjuda något som ger efterfrågan på marknaden. Ett företag är en enhet som skapar värde som kan säljas för pengar.

Du erbjuder produkter och / eller tjänster som någon är villig att betala för. Det kan vara något så enkelt som en frisyr, eller det kan vara ett konsultföretag inom fordonsindustrin. Oavsett vad företag gör, så måste det skapa något värdefullt för andra för att överleva.

Börja med en affärsidé

En affärsplan är ett dokument som beskriver vad ditt företag kommer att erbjuda i marknaden, vem dina konkurrenter är och hur du differansierer dig från dessa, leverantörerna, och hur man planerar framgång.

En affärsidé är "en systematisk genomgång av ett företag."

I läroböcker kan man läsa ofta att ett företag bör på 20 - 40 sidor och ska innehålla en fullständig genomgång av alla viktiga aspekter av verksamheten. Glöm det!

Vi tror snarare att ju mindre en affärsplan är, desto effektivare är den. Affärsplanen kan vara bra att ha för dig som entreprenör, speciellt i uppstartsfasen. Om det är kort och kondenseras, är den enklare att använda som guide i dina dagliga aktiviteter.

Affärsplanen är också ett viktigt dokument i förhållande till leverantörer, investerare och andra samarbetspartners. Ingen kommer att göra affärer med dig om du inte kan förmedla vad din verksamhet handlar om.

Vem som helst starta ett företag bör skriva en affärsplan. Den bör omfatta:

  • sammanfattning av de insatser
  • en plan för marknadsföring
  • beskrivning av de ekonomiska villkoren
  • beskrivning av de administrativa uppgifter

Varning: Många företag går i konkurs

Att starta ett företag kan vara roligt och givande, men också svårt och krävande. Har du satsat egendomen och allt du äger för att finansiera verksamheten, kan det vara katastrofalt om saker inte går din väg.

Fyra av fem nystartade företag i Sverige slutar i konkurs eller upplösning inom de första 5 åren. Bestäm från dag ett att inte vara en del av denna statistik.

Ett misstag många nya företagare gör är att de starta ett företag bara för att tjäna pengar. Ett företag måste tjäna pengar för att överleva, men trots att vinsten är viktigt, så bör omte detta vara din enda fokus. Så länge du kan erbjuda något som kunderna är villiga att betala för, kommer du att tjäna pengar.

Grunden för en verksamhet måste vara att tillgodose ett behov, och lösa ett problem. Det är bör du fokusera mest på, och inte på hur man tjänar pengar. Ett företag måste skapa en positiv avkastning över tid, och för att uppnå detta, måste du erbjuda något som ger efterfrågan på marknaden.

...men det är lätt att etablera ett företag

Ett bra sätt att planera starten av företaget kan vara att göra en affärsplan. Du kan börja med att kontakta näringslivskontoret i din kommun för att få reda på vilken hjälp du kan få vid din företagsstart. Om omsättningen överstiger 50 000 kronor per år är du skyldig att betala moms. För att på ett tydligt sätt avskilja din privata ekonomi med företagets ekonomi kan det vara bra att öppna ett bankkonto enbart för företagets transaktioner.

Skattefria inkomster för hobby

Inkomst under 50.000 i Sverige kan betraktas som en hobbyinkomst, och du kan alltså tjäna 50.000 skattefritt varje år! Detta kräver dock att skattemyndigheten godkänner inkomsten som hobbyinkomst.

Hobbyinkomst kan vara att tjäna pengar på nätet, sälja hantverk, poker, försäljning av privata objekt på auktionssajter på Internet, och mycket mer. Överstiger din inkomst 50.000 kronor kommer det att räknas som skattepliktiga inkomst. Fråga Skatteverket om du är osäker på om det du gör kan betraktas som en hobbyinkomst.

Kapitalinkomster är skattepliktiga och beskattas med 28%. Det är fortfarande mycket mindre än vad de flesta betalar i inkomstskatt. Aktiehandel (värdepappershandel) och valutahandel betraktas som kapitalinkomst.

Du behöver inte starta ett företag för att tjäna pengar

Det finns många saker du kan tjäna pengar utan att behöva starta ett företag.

Problemet med att starta företag är att det är resurskrävande och det tar mycket tid. Det är inte en 40 timmars arbetsvecka. I etableringsfasen, måste man räkna med långa arbetstider och arbete 7 dagar i veckan.

En bekvämare lösning är att börja i liten skala, och gör detta i tillägg till jobb eller studier. Du vill kanske inte bli rik snabbt med ett litet hobbyprojekt, men det kan utvecklas till något mer än bara en hobby.

Börja här

Här är några förslag på vad du kan börja med i liten skala, som så småningom kan utvecklas till gigantiska inkomstkällor:

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.