Skatt och trading

Kapitalskatt är skatt på rörelsekapital. Förutom skatt på kapital kommer fastighetsskatt också. Ändå är trading mer gynnsam än alternativet.

Skatt och trading
30. maj 2024 av Tjäna pengar i Sverige / Trading

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.

Det är oftast stora fördelar med att investera pengar eller aktivt engagera sig i handel, i stället för att lägga pengar på banken.

Detta beror på att avkastningen kan vara mycket högre, men samtidigt måste man också ta hänsyn till att risken ökar med högre vinstpotential.

Kapitalskatt

I normalfallet beskattas kapitalinkomster i Sverige med 30 procent.

Fördelen med den förmögenhetsskatt för den enskilde näringsidkaren, om någon, är i detta fall att en har rätt till avdrag av skatt om de förlorar pengar, vilket selvføglelig är en reell möjlighet om du gör tradnig (även om målet är alltid att uppnå vinster).

Skatt på utländsk valuta

Forex beskattas som aktiehandel på 28% i Sverige, är detta faktiskt fördelaktigt i den nordiska sammanhang. Regeringen har fast ränta på både vinster och förluster i valutahandeln, och gäller även om du använder ett utländskt nätverk mäklare.

Förmögenhetsskatt på arbetande kapital

Pengar på jobbet är en stor sak. När pengar gör jobbet åt dig att tjäna bra med pengar, så har du hittat rätt sätt att hantera pengar.

Tyvärr är det inte möjligt att undvika fastighetsskatt med så investera i aktier eller valuta. De allra flesta aktier tillgängliga på den öppna marknaden prissätts av marknaden, och sedan ett verkligt värde av vad aktier är värda. Detsamma kan också sägas om värdet.

Den som har mycket fastighetsskatt kan naturligtvis hoppas att beskattningen av kapitalbindning i rörelsekapital bör tas bort, men nu är det inte fallet.

Hur du kan undvika skatt eller minska skatten

Det finns många sätt att undvika eller minska skatten lagligt. Många bry sig inte ens om alla avdrag som de har rätt till. Detta kan enkelt kontrolleras genom att läsa på webbplatsen till Skatteverket. Men se upp: De skriver bara om de officiella avdrag, och inte smarta "skattetricks".

För att verkligen anpassa sig till den skatt du ska få hjälp av en skatteexpert. Vilken expert detta bör vara, beror helt på vem du är och vad du gör. En näringsidkare ska få råd från någon med kompetens inom detta, och inte bara från ett slumpmässigt revisor eller revisor. Prata med olika finansiella rådgivare innan du väljer vem du ska betala för rådgivning.

Goda råd är sällan billigt. Du kan spara pengar genom att välja en billig konsult, men också förlora skattemässiga fördelar som är värda mycket mer. Använd i stället en lite extra på en bra skatterådgivare.

Du kan läsa en hel del på egen hand, men kreativitet inom detta område är större än vad utomstående kan föreställa sig. Många företag och rika människor gå mycket långt för att sänka skatterna, och om det kan finnas skattemässiga fördelar för dig också, så varför inte. Om matematik går i plus i slutändan är det alltid värt att betala för skatterådgivning.

Skatter, fängslande, böter och viten

Ett tips så småningom att behöva vara att hålla sig inom skattelagstiftningen. De "smarta bluffmakare" som försöker lura skattemyndigheterna är i allmänhet inte så smarta trots allt. Oron att upptäckas och rädslan för att behöva tillbringa tid i fängelse eller få en saftig böter och straffskatt är inte värt det. Vara på rätt sida av lagen, så du behöver inte dessa farhågor. Det finns mycket du kan göra för att anpassa sig och för att undvika skatt även lagligt.

Om du inte är nöjd med randvillkor var du är, bör du också överväga möjligheter på annat håll. Många svenska företag och rika människor flaggor ut på grund av det höga skattetrycket i Sverige, men tro det eller ej även fastställs vissa utländska företag som kommer till Sverige. Svenska skattelagstiftning har fördelar och nackdelar, och det gäller oavsett var du befinner dig. Skatt kommer aldrig att få helt bort från lagliga källor, men det sägs att mycket en kan göra för att sänka skatten.

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.