Inre och yttre hemorrojder

Yttre hemorrojder kan tas bort, men kommer tillbaka ofta. Inre hemorrojder är svåra att behandla och kräver ofta andra åtgärder.

Inre och yttre hemorrojder
20. maj 2024 av Tjäna pengar i Sverige / Hemorrojder

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.

Las också: Hur att ta bort dina hemorrojder på 1-2-3

Hemorrojder kan grovt delas in i två kategorier, det vill säga yttre hemorrojder och interna hemorrojder.

Inre hemorrojder får sticka ut ur ändtarmen, men ofta kommer du inte att se eller känna på utsidan av anus alls. Inre hemorrojder är ofta smärtsamma, men ibland kan det ta tid innan problemet förvärras.

Inre hemorrojder anses vara mycket farligare, och när de blir så stora att de buktar ut ur anus blir mycket smärtsamt och kräver omedelbar läkarvård.

Du kan även göra mycket för att bli av med hemorrojder innan det blir helt utom kontroll, vare sig det yttre eller inre.

Inre hemorrojder

kirurgi och kirurgisk ingrepp är vanligast för yttre hemorrojder. Inre hemorrojder är svåra att hantera, och det bästa kan vara en naturligt botemedel mot hemorrojder.

Hemorrojder är inte ett ämne som de flesta av oss skulle känna sig bekväma att diskutera öppet. Många människor som har hemorrojder skulle förneka att de faktiskt har, om de skulle konfronteras med frågan (om än ovanlig är det att någon frågar direkt om detta).

De flesta människor känner sig generad över att erkänna att de lider av hemorrojder, även om de har besväras av tillståndet i flera år. Detta är inte en övergående lidande, många får aldrig bli av med sina hemorrojder. Hemorrojder kan växa till stora som plommon om du inte gör något med dem.

Hemorrojder är ett vanligt problem

Det beräknas att så mycket som hälften av alla svenskar har hemorrojder. Svårighetsgraden varierar, och medan vissa knappt märker symptomen går andra och med sig en eller flera "plommon" i ryggen.

Yttre hemorrojder är oftast bara obehagligt och farligt. Inre hemorrojder kan orsaka vissa komplikationer, men det brukar gå bra. Oavsett, ingen vill ha sådana problem, och vi bör göra något för att bli av med dem.

Vem som helst kan få hemorrojder

Tillstånden har blivit ganska vanligt på senare tid. Den livsstil de flesta människor innebär att nästan alla är benägna att få hemorrojder. Driver på på arbetsplatsen, mycket sittande, eller en massa promenader, fetma, är låg fiber diet, dåliga matvanor, intim rakning, graviditet och förlossning, ålderdom, tunga lyft, förstoppning och brist på fysiska övningar bara några möjliga orsaker till hemorrojder.

De flesta människor söker inte medicinsk hjälp tills tillståndet är helt utom kontroll. Ännu värre är att de flesta inte göra något alls för att förbättra situationen. I stället för att acceptera problemet kan du försöka att bekämpa det. En naturkur kan vara lösningen för många. Läs mer om behandling av hemorrojder här.

Hur veta att du har inre hemorrojder

Det är oftast smärtfritt med inre hemorrojder, och den enda synliga symptom på detta tillstånd är blödning i avföringen. Blödningen kan också orsakas på grund av andra orsaker, och det är inte säkert att du har hemorrojder, även om du blöder. Sannolikheten att du har någon form av hemorrojder är dock ganska stor, eftersom det finns mycket stor andel av befolkningen som har sådana problem.

Även om du inte märker så mycket av problemen i dag, kan det bli mycket värre, och du kan uppleva kronisk smärta hela dagen, irritation och klåda, och det kan minska din livskvalitet avsevärt.

Yttre hemorrojder

Det är lätt att ta reda på om du har yttre hemorrojder. En knöl på anus storleken på en liten ärta är förmodligen en hemorrhoid.

Kirurgi eller annat botmedel mot hemorrojder?

Läs artikeln om behandling mot hemorrojder för att ta reda på vilka möjligheter du har för kirurgi och borttagning av hemorrojder.

Hur kan man hantera yttre hemorrojder

Om operationen inte bör Aktuellt som en naturlig botemedel kan vara rätt för dig.

Kirurgi är dyrt och det kan producera ärrbildning och att det inte löser problemet på lång sikt: Du kan få tillbaka pålar redan en vecka efteråt.

En populär metod mot homorrojder som har diskuterats här kan minska symtomen (smärta, klåda, irritation) inom 48 timmar, och dessutom kommer du ofta att hemorrojder försvinna helt.

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.