Aktier och aktiehandel

Aktier är andelar i ett företag, och genom att köpa aktier kan tjäna pengar om aktiekursen stiger. Här är allt du behöver veta för att komma igång med aktiehandel.

Aktier och aktiehandel
30. maj 2024 av Tjäna pengar i Sverige / Trading

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.

Det är inte svårt att tjäna pengar på aktier under högkonjunktur.

Aktiehandel är lätt i goda tider. Stigande aktiemarknader kallas för bull marknad. När marknaden faller kallas det bear marknad.

Shorting: Tjäna pengar i aktier när marknaden faller

När börsen faller, är det mer utmanande att tjäna pengar. Då är det långt ifrån vinnarna, och det är svårt att välja rätt lager. Det är dock möjligt att tjäna pengar på fallande marknader också, med kortslutning.

Kortslutning är ett alternativ om du tror att ett bestånd ska vara mycket nere, eller om du tror att lågkonjunkturen (hösten) på marknaden.

Få svenska mäklare som erbjuder kortslutning aktierna och samtidigt som prissatta billigt nog att det är möjligt att tjäna pengar på det.

Olika typer av aktiehandel

Aktier kan handlas på många olika sätt. Den vanligaste särklass är att köpa aktier i ett lager, till exempel, säljer Oslobörsen och sedan mån dem igen vid ett senare tillfälle, förhoppningsvis med vinst.

Dela CFD är också ett populärt alternativ. Du köper så kallade Contracts for Difference, där aktierna är det underliggande värdepapperet till kontraktet. Det låter kanske komplicerat, men när du har kommit in i detta eftersom det är lika enkelt som vanlig aktiehandel.

Daytrading och aktiv handel är en form av aktiehandel där köp och försäljning tätt placerade i tid. Till exempel kan du köpa aktier i Statoil vid 13:00 och sälja sina aktier igen vid 13:03. Det händer hela aktier handel (både inköp och försäljning) inom en period av endast ett fåtal millisekunder, sekunder, minuter, eller högst några timmar. Fördelen med daytrading är först och främst behovet av att egna aktier över natten när marknaderna är stängda, och om du har en lönsam strategi kan uppnå mycket hög avkastning. Som sagt, dock att det är svårare än daytrading handel aktier på längre sikt.

Aktiesparprogram är motsatsen till aktiv handel. Du köper en aktie som en form av sparande. Aktieinnehav ofta i flera år, och en handlar inte om den lilla svingningenen marknaden. Köp en aktie vid en ålder av 18 och sälja den när du går i pension. Naturligtvis kan du plocka bestånd som en form av sparande på kortare tidshorisont också, men en period av 5-10 år rekommenderas.

Fond är ett slags form av besparingar, men du hanterar dina pengar själv. Det är en mäklare eller andra portföljförvaltare som hanterar köp och försäljning av aktier. Eftersom det finns andra som sköter portföljen för sina kunder, kommer det att finnas relativt dyra avgifter. Detta gäller även för att ha en bra tid, och rekommenderade sparetid har minst 5 år, och ofta mer. Om du har möjlighet och tid till det, så det är oftast mycket bättre att investera i aktier på egen hand än genom en fond.

Aktiemäklare / börsmaklare

En börsmäklare var i "gamla dagar" en person som avslut på marknaden på uppdrag av en klient. Du kan kunden sitta vid ena änden av telefonen och säga att du ville köpa 5000 aktier i Statoil och sedan vidarebefordras mäklare här för att Stockholmsbörsen.

Idag har tekniken gjort handeln mycket lättare praktiskt. Du är inte genom en annan individ, men genom en online mäklare på nätet.

Det är viktigt att välja en nätmäklare som är både billig och är bra att använda.

Bästa sättet att lära aktiehandel

Det bästa sättet att lära aktiehandel inte läser många teoretiska böcker. Praktisk erfarenhet är mycket mer användbar, så du kan ta teorin lite på vägen. Börja med att skapa ett konto med en av dessa online mäklare ovan och prova på olika strategier.

Det är inte nödvändigtvis så svårt att tjäna pengar i aktier. Läs om de företag du investerar i, och alltid göra en grundlig beredning med aktier du köper. Vissa online mäklare erbjuder också dagliga rapporter där du får infomrasjon och analys på marknaden, som du kan använda för att göra beslut om handel.

Vi rekommenderar att du börjar med en gratis demo konto med din nätmäklare.

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.