Fakta om njursten

Här är några fakta om njursten. Njursten är en sjukdom som drabbar ungefär 10% av män och 3% av kvinnorna i Sverige.

Fakta om njursten
30. maj 2024 av Tjäna pengar i Sverige / Njursten

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.

Läs också: Bästa metod för att ta bort njursten

Njursten markerade främst på tre ställen: i början av njureurinledare, där urinledaren passerar, eller vid ingången till urinblåsan.

Njursten kan orsaka följdsjukdomar såsom agenesis ochpyelonefrit.

Symtom: Vad är symtomen på njursten får du

Symtom beror på typen och storleken av njursten.

Vanligtvis personen med njursten och skarpa smärtor. Smärtanplötsligt kan vara mycket stark och ofta utlöser yrsel,kallsvett och ibland lättare kramper som i värsta fall kandet svårare att andas.

Njursten passerar urinblåsan patienten ofta känner starkkänslor av smärta. Patienterna kan också drabbas av hematuri.

Det är typiskt för njursten är att smärtan oftast kommer sentkväll, natt eller tidigt på morgonen. Det är inte klartvarför smärta förekommer vid dessa tillfällen, men vi tror att det beror på attkroppen vid dessa tider är vanligtvis vilande och att det inte finns någon vätskaomgivande berg.

Diagnos av njursten

Hur kan du ta reda på om du har njursten? En diagnos kan göras,detta görs för att en av de tidigare nämnda sätten. CT är det bästa testet för att bestämma njursten. Studie intenödvändigtvis göras i den akuta fasen, men den preliminära diagnosengörs i första hand på patientens anamnes och medicinskstatus.

Behandling av njursten

Smärta är mycket kraftfull och behandlas vanligen med prostaglandinhämmande substanser diklofenak.

Läs också: Ta bort njursten

Prostaglandinhämmarna har direkta smärtlindrande effekter, men forskarnatror också att de agerar indirekt genom att undertrycka produktionen avurin, så att trycket i njuren reduceras.

Mycket svår smärta, kan det hända att, till exempel,diklofenak hjälper inte, och smärtan kommer då att ges genom injektionsjukhuset eller nödsituation (Vanligtvis är ett skott av morfineller kodein, som förutom att lindra smärta också gör musklernaslappna av, och patienten känner sig yr och trött).

Njurstenar upptäcks av röntgen och vågor genereras som faktisktpulveriserar stenen.

Kirurgi är nu mycket sällsynt vid behandling av njursten iVästvärlden.

Allmänt passerar cirka 90% av alla stenar i 7 millimeter sig itoalett. Dock verkar det som om stenarna inte kommer att segla iTrots det kan du behöva använda annan behandling.

Cirka fyra veckor efter det att beslutet om att patienten har njursten,kommer det att finnas en uppföljning, och urografi att se stenen. Omsten (eller stenar -! Det kan finnas flera på en gång) ärståndaktig kräver patienten vanligen en eller flera ytterligare IVU-undersökningar om 4-6 veckor.

Bäst i test!
✔ eToro - Aktiehandel och trading: Pålitligt. Säkert. Globalt. Socialt. Registrera dig hos eToro eller prova gratis demo.